15 Fashionable tips voor mama's (to be)
Ik ben officieel geen lid van De club van moeders. Ik heb een fantastische stiefdochter, maar ik heb haar niet zelf op de wereld gezet. Dat is een wezenlijk verschil: ik weet niet hoe het voelt om zwanger te zijn en alles wat daarbij komt kijken. Na de closet make-over van kersverse moeder Ninih Gulikers, realiseerde ik me dat vrouwen tijdens en na hun zwangerschap best kunnen worstelen met hun veranderende lichaam. Ik heb Ninih gevraagd waar de knelpunten zitten. Ik deel graag onze tips met jullie!
Ninih Gulikers - Foto Nick Teheux
Mama to be
Ninih heeft een fijne bouw en in het begin was haar zwangerschap letterlijk zum kotzen. Toch merkte ze al na 8 tot 10 weken dat ze niet meer in haar broeken paste. “Ik kreeg ze nog wel dicht, maar het werd oncomfortabel. Het leek alsof ik te veel gegeten had en aan het eind van de dag had ik vaak buikpijn. Ik heb heel lang met een haarelastiekje door mijn knoopsgat rondgelopen.” Totdat ze positiekleding doorgeschoven kreeg van een vriendin. Hier zaten een aantal zwangerschapsbroeken bij van H&M, maar die pasten op dat moment nog niet. “Die band moet je over je buik kunnen trekken, maar zo groot was mijn buik toen nog niet.”
Ninih stapte al gauw over op jurkjes en rokken. “Hoge kokerrokken van stretchstof, die kon ik wel over mijn buik trekken. Lekker stevig en ik vond het leuk om mijn groeiende buikje te showen. Ik heb veel van mijn eigen kleding doorgedragen. En toen het kouder werd heb ik mama-panty’s van H&M gekocht; die hebben ze ook met fleece aan de binnenkant!”
Haar buik begon flink te groeien tijdens de 1e lockdown. “Het werd steeds warmer, dus toen ben ik korte broekjes met topjes gaan dragen. Dit waren ook geen speciale zwangerschapskleren, ik duwde de tailleband helemaal onder mijn buik. Ideaal was het niet, maar voor het thuiswerken en tijdens mijn zwangerschapsverlof was het prima.”
Bh’s pasten ook al snel niet meer: “Tot mijn grote vreugde! Ik heb bij H&M en Hunkemöller zwangerschapsbh’s en voedingsbh’s gekocht. Tegen het einde van mijn zwangerschap droeg ik al voedingsbh’s. Dat zat een stuk prettiger, omdat mijn borsten erg gevoelig waren en de voedingsbh’s van zacht materiaal zijn.”
Mama Mia!
In de periode na de bevalling had Ninih het moeilijk. Tijdens haar zwangerschap was ze heel blij met haar lichaam, maar na de bevalling veranderde dit gevoel. “Na de bevalling was mijn lichaam helemaal anders. Mijn borsten stonden op springen, ik had nog een dikke buik die wat was uitgezakt, ik was moe en ik was vrijwel de hele dag bezig met het voeden van Mia.” Om over de voedingskleding nog maar te zwijgen: “Je moet de hele tijd die voedingskleding aan als je borstvoeding geeft. Ik vind het niet heel charmant…”
Voedingskleding is ook relatief duur voor de korte periode dat je het kunt dragen. “Ik had één mooi voedingsjurkje van Noppies. Het was 3e hands, maar nog hartstikke mooi. Een nieuw jurkje van Noppies kost al gauw €70. Het zijn geen jurkjes die je na je zwangerschap doordraagt; je ziet er duidelijk aan dat het zwangerschaps-/voedingskleding is.” Ninih wilde er toch een beetje leuk uitzien, maar ze vond het moeilijk om een balans te vinden tussen er gezellig bijlopen en comfortabel voelen. “De hele dag in mijn joggingpak rondlopen, daar voelde ik me niet beter door. Ik wist ook niet meer wat me goed stond.”
Mieke to the rescue! Ninih schakelde mijn hulp in om haar kledingkast flink binnenstebuiten te keren. Ik heb een stijl voor haar formuleerd, sets bij elkaar gehangen en de kleding die niet meer paste, hebben we opgeruimd. Zo heeft Ninih weer grip op haar kledingkast gekregen en kan ze iedere dag een andere favoriete set uit de kast trekken. Look good, feel better!
Onze TIPS:
- Als ik nog een keer zwanger zou worden, wil ik graag een belly wrap. Het zorgt voor wat meer ondersteuning en ik vind ze mooi; dit is iets voor de laatste paar weken.
- Ga tijdens je zwangerschap voor (stretch)jurkjes, die vond ik het fijnst om te dragen. Stevigheid om je buik en je kunt je groeiende buik mooi laten zien.
- H&M is mijn favoriete winkel (ook voor gewone kleding): betaalbaar en verkrijgbaar in alle maten. Zwangerschapskleding van H&M kun je vrijwel alleen online verkrijgen (in de vestiging Maastricht is positiekleding niet verkrijgbaar) .
- Zwangerschapskleding is best duur. Ga op zoek naar 2e hands kleren (bijvoorbeeld via Vinted of Marktplaats), of vraag ex-zwangere vriendinnen (die dezelfde maat hebben) of je wat van hen mag lenen. En kijk of je je eigen kleding gewoon kunt doordragen. Je hoeft niet de hoofdprijs te betalen om er leuk uit te zien!
- Draag tegen het einde bh’s zonder beugels of stap alvast over op voedingsbh’s; het is van heel zacht materiaal en heeft geen vervelende randjes.
- Noppies verkoopt hun kleding ook online met standaard afdeling sale!
- Zorg dat je kledingkast voorbereid is op de postnatale fase. Schaf benodigdheden aan en maak alvast sets, dan hoef je straks niet na te denken over wat je aan zult trekken.
- Postnatale musthaves (of je nou borstvoeding geeft of niet): tops/jurken met knoopjes en ritsen, voedingsbh’s (zachte stof voor de gevoelige borsten), een (maxi)rok met stretchtailleband, zachte leggings, poncho, soepel vallende t-shirts, spijker/leren jasje, zachte grote sjaal, empire lijn (maxi)jurken, overslagjurk/tops.
- Stretchstof en zachte materialen zijn je beste matties: zacht voor je herstellende lijf, het biedt wat extra ondersteuning, rekt lekker mee en bovendien hoef je je niet te verstoppen in grote truien.
- Draag donkere kleuren: kleedt slank af. Daarnaast zijn donkere tinten vergevingsgezinder als je wat babyspuug van je kleren moet poetsen of als je last hebt van postnatale bloedingen (keeping it real, y’all).
- Dan nog een make-up tipje: probeer ondanks je gebrek aan energie één truc uit. Thank me later. Kies een frisse rode of roze lippenstift en wrijf een beetje met je vinger op je lippen en op de appeltjes van je wangen (smile!). Dit geeft direct een frisse uitstraling. Stop hem in de (lu
ier)tas, dan kun je altijd bijwerken. En mocht je iets meer energie hebben, dep wat concealer in je ooghoeken en rol zwarte mascara door je wimpers. Je zult zien: een wereld van verschil en binnen twee minuten ben je klaar.
- Voorkom grijpgrage handjes, dus laat grote statement oorbellen even achterwege. Ga voor kleine knopjes of ringetjes mocht je gaatjes hebben. Kun je dag en nacht dragen, geen omkijken naar, maar net even een extra touch.
- Zet een leuke hoed op als je geen tijd hebt om je haren te wassen, last hebt van haaruitval of een bad hairday.
- Trakteer jezelf op een paar mooie sneakers en laarsjes met lage(re) hakken. Biedt net dat extra comfort, die naaldhaken komen wel weer.
- Je bent net bevallen, hallo, superwoman! Neem ook wat tijd voor jezelf. Als ouder ben je het allerbelangrijkste voor je kind. Toch kunnen anderen ook de zorg voor je kind even overnemen, zodat jij voor jezelf kunt zorgen. Neem de tijd om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling en wees lief voor jezelf (altijd!).
Ben jij ook op zoek naar je eigen stijl en vind je je kledingkast een drama? Neem dan contact met mij op voor meer informatie of het inplannen van een afspraak. Ik help je graag!